Happy New Year!

Het zit er weer op muziekjaar 2012. Tijd voor een korte fotografische terugblik en natuurlijk de traditionele nieuwjaarskaart. Traditioneel is ook het gratis (gezelschaps)spelletje ‘Noem de artiesten op de kaart’. Helaas geen prijzen en over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Herken jij de artiesten die ik dit jaar fotografeerde? – Do you recognize the artists I photographed this year?
 In 2012

…bedroeg het aantal unieke bezoekers op mijn vernieuwde site 2.973 (2011: aantal onbekend), die samen zorgden voor 39.540 hits. Op mijn Flickr-account werd dit jaar 23.000 keer (2011:12.000x) een foto bekeken. Verrassend genoeg kwamen de meeste kijkers uit respectievelijk Tsjechië, de VS, Nederland en China. 


…werd mijn foto van Keith Richards die ik 9 jaar geleden maakte in de Kuip in 3 exposities over het vijftigjarig bestaan van de Stones gebruikt. In Toronto, Maastricht en in Rotterdam bij VIP’s! Bij de laatste tentoonstelling op het Westelijkhandelsterrein op het megaformaat van 1 meter x 1,5 meter! Mocht je geïnteresseerd zijn : de foto is nog steeds te koop bij VIP’s!.


…werd social media en internet een groter onderdeel van mijn werk middels een twitteraccount, een facebookbedrijfspagina en een daaraan gekoppeld blog met o.a. Pinterest en Google+knoppen en wat eerste experimenten met een heuse App, E-book en mobiele site.


…verschenen mijn foto’s in nog meer bladen, boeken en documentaires dan vorig jaar. Van de Chicago Tribune tot aan Russische sites en van Rolling Stone Magazine uit het Midden-Oosten tot aan
Only The Good Die Young, een boek over jong overleden muzikanten, gebruikten mijn beelden. Ook tijdschriften in o.a. Zwitserland, Zweden, India, Mexico, Engeland, Vs, Italië, Singapore, Frankrijk, Portugal, Verenigde Arabische Emiraten en natuurlijk Nederland kozen voor mijn beeld via Getty Images.

…werd 14x (t/m november) een van mijn foto’s uitgeroepen tot Redferns Finest van de maand op de site van Getty Images. 


…waren de meeste memorabele concerten: Specials (Lokerse Feesten), New Order (Lokerse Feesten), Rammstein (Ahoy), Anthrax (Klokgebouw), Radiohead  (Ziggodome), Cribs (Paradiso), Spasmodique (Rotown), The Yes Please (Waalse Kerk). Negatief: Stone Roses (ongelofelijk slecht), Paul McCartney (helaas weg na twee nummers) en Black Sabbath (afgelast).


…schoot ik de mooiste platen van Daughter, Asteroids Galaxy Tour, Emilie Autumn, Jack Bruce, I am Kloot, Chrysta Bell, Andy Burrows en Soko.


…brachten de foto’s van Jennifer Lopez het meeste geld in het laatje. De 90 copyrightschendingen in bladen en sites (o.a. Parool, Ad, Volkskrant) nog niet eens meegerekend. De huur van de lens meer dan waard.


…verschenen mijn foto’s op grote schermen in de Rotterdamse metro i.v.m. het 25-jarig jubileum van poppodium Rotown.


…waren er helaas ook een hoop negatieve zaken:
-megaklus voor bekend drankmerk die helaas niet doorging
-faillissement van 3 van mijn opdrachtgevers: FRET, NL10 & een vastgoedopdrachtgever
-faillissement van poppodium Exit en daarmee het verdwijnen van mijn fotomuur
-bezuinigingen bij Uitagenda Rotterdam en daarmee verdwijnen van ruim 15-jarige freelanceverband. 


…werd ik voor het NRC geïnterviewd en gefotografeerd over de bovenstaande zaken voor een artikel over de crisis en de effecten voor hoger opgeleiden.


…kreeg ik ook buiten de popmuziek weer leuke klussen zowel fotografie-, schrijf-, als eindredactiegebied. Nieuwe opdrachten en opdrachtgevers zijn uiteraard welkom in 2013!


…op naar 2013 met in elk geval een concert van Iron Maiden op het programma waar ik erg naar uitkijk 🙂

One Reply to “Happy New Year!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Even geduld...