Muziekjaar 2015/16

Het zit er weer op, muziekjaar 2015. Tijd voor een korte fotografische terugblik en natuurlijk de traditionele nieuwjaarskaart. Traditioneel is ook het gratis (gezelschaps)spelletje ‘Noem de artiesten op de kaart’. Helaas geen prijzen, maar over de uitslag mag worden gecorrespondeerd.
De antwoorden staan op de kaart. Open de afbeelding in een nieuw venster om de kaart en de oplossing groter in beeld te krijgen.
kaart2016def

In 2015

…bedroeg het aantal unieke bezoekers op mijn nieuwe site www.dimitrihakke.com meer dan 45000 (oude site 2014: 23.000), die samen zorgden voor 700.000 hits (2014: 351.000). Op mijn Flickr-account werd dit jaar 82.000 keer (2014: 90.000x) een foto bekeken. De bezoekers kwamen vooral uit de Verenigde Staten, Duitsland en Nederland, maar ook verrassend veel mensen uit China, Thailand, Oekraïne en Mexico surften langs. De markt in Belize (1 bezoeker), Maagdeneilanden (2), Soedan (1) en Mongolië (1) moet duidelijk nog aangeboord worden.

…verschenen mijn foto’s in nog meer bladen, boeken en documentaires dan vorig jaar. Publicaties in onder andere: The Guardian, NRC, Metro, Time, Humo, Billboard Magazine en de Italiaanse Cosmo. Tot nieuwe landen die mijn foto’s gebruikten horen o.a. Peru, China, Japan, Servië en Argentinië.spotify-logo-horizontal-blackMeest bijzondere was het gebruik van een foto van Mø voor een Zweedse Spotify TV-reclame, die daarmee ook meteen de grootste financiële klapper bij Getty Images was van 2015.
Ook bijzonder: mijn foto van James King op de Amerikaanse TV bij MLB Network, met een bereik van 70 miljoen huishoudens.

…koos datzelfde Getty Images 5x keer een foto tot de beste foto’s op het gebied van entertainment.

…tekende ik een freelance contract als fotograaf bij ANP/Novum.

…hadden we eindelijk weer een middelgroot podium in Rotterdam:Annabel. Helaas tot nog toe maar één keer foto’s gemaakt. Maar dat worden er vast meer.

…waren de meeste memorabele concerten: DMA’s (TivoliVredenburg), Lionel Richie (North Sea Jazz), Kiss (Ziggo), Tinashe (Tolhuistuin), Peaches (Tolhuistuin), dEUS (Lokerse Feesten), Rosi Golan (Rotown), Katzenjammer (Paard), Rolo Tomassi (Capsloc), Idlewild (Bitterzoet),

Geen camera bij me op Primavera, wel een telefoon voor een plaatje van GOASTT.
Geen camera bij me op Primavera, wel een telefoon voor een plaatje van GOASTT.
The GOASTT (Primavera Sound Barcelona), Belle & Sebastian (Lokerse Feesten), Ride (BKS en Primavera) en Tweakbird (Rotown).

…schoot ik de mooiste platen van Peaches,Tweak Bird, Rosi Golan, Kiss, Black Honey,Tinashe en Dahk Daughers.
Peaches502140738

…schreef ik mijn eerste reportage voor het blad MacFan: een coverstory met Pierre Wind en kookcomputer Chef Watson. Het werd een 2600 woorden tellend verhaal met foto’s dat liefst 8 pagina’s kreeg in het januarinummer. Ik had al zeker 15 jaar geen artikel boven de 1200 woorden meer geschreven, maar ik kreeg enthousiaste en erg positieve reacties van Pierre Wind en de hoofdredacteur. Hopelijk volgen er in 2016 veel meer mooie reportages.

…maakte mijn werk deel uit van drie exposities. In pianowinkel/galerie Paul Hahn & Co in Toronto werd mijn foto van Keith Richards getoond in het kader van de expo ROLLING STONES: A RETROSPECTIVE te zien. Deze expo was een samenwerking tussen Paul Hahn, Analogue Gallery en onderdeel van het Scotiabank Photography Festival. Verder werd een van mijn foto’s van Quincy Jones getoond in het National Jazz Museum in Harlem, New York. Dichter bij huis, in het Jazz Museum Rotterdam op Katendrecht, exposeerde ik een viertal foto’s op North Sea Jazz Festival Rotterdam in foto’s. 20150608_190137Andere deelnemende fotografen waren o.a. Joke Schot, Richard Sinte Maartensdijk, John Gundlach, Raphael Sprenger, Henk-Jan Kamerbeek, Andreas Terlaak, Peter van Breukelen en Paul Bergen.

…mocht ik meewerken aan het fotoboek Not For Sale! Ik werd benaderd door ZEE strategie & ontwerp van Jan van Mechelen en Laurens van der Pool. Hun idee was om een luxe fotoboek te maken met niet eerder gepubliceerd werk uit de muziekarchieven van 15 fotografen (o.a. Carel van Hees, Vincent Mentzel, Hester Doove, Hans Tak en Leo van Velzen).IMAG3074_1Het werd een boek met 192 pagina’s boordevol onbekende muziekhistorie van de jaren zestig tot nu met prachtige beelden van Iggy Pop, Bob Marley, Jake Bugg, Talking Heads, Benjamin Herman, Eric Vloeimans, Shakira, James Brown, Blaudzun, Freddie Mercury, Herman Brood, Bobby Womack, Lionel Hampton, Mick Jagger, Sonny Rollins, Alice Cooper, John Cage, Tom Waits, Tina Turner en heel veel meer.
11_zee_dimitriZelf mocht ik 14 pagina’s vullen met foto’s van onder andere Mick Jagger, Yeah Yeah Yeahs, Iggy Pop en Iron Maiden. Het bijzondere aan het boek is dat het niet te koop is, maar alleen bedoeld is voor de mensen die aan het boek meewerkten. Meer info via: www.limitedpublishers.nl/

… was mijn foto van Keith Richards 2,2 seconden in beeld bij de liveuitzending van Fotostudio De Jong bij de VPRO. IMAG3050In de nieuwe opzet van het programma werden veertig foto’s en fotografen geselecteerd om te vertellen over hun mooiste foto. Helaas bleek het nieuwe onderdeel een soort tombola waarbij in rap tempo veertig foto’s voorbij flitsten en presentator Wilfried de Jong “Ho!” riep als hij nog een toelichting wilde bij een foto. De Jong riep nog “die kennen we”, maar verder werd de foto helaas niet besproken. Maar goed, dat is in elk geval langer dan de 1/500ste seconde die het duurde om de foto te maken…IMAG3051_1

…was maart de drukste maand, die uiteindelijk niet de drukste bleek: Samenvattend: Geen Katy Perry (contract niet acceptabel voor opdrachtgever), geen Nicki Minaj (paar uur voor concert bericht geen enkele fotograaf toegelaten), Morrissey (paar uur voor concert afgelast), Disneyconcert (ter plekke horen 5 minuten fotograferen van achter uit de zaal), Noel Gallagher (onacceptabel contract) en nogmaals Morrissey (paar uur voor concert bericht geen enkele fotograaf werd toegelaten).

…had ik weer memorabele fotoshoots. ”Je fotografeert toch alleen vanaf mijn middel?”, was een op zich logische vraag in een vreemde situatie. Na mijn bevestigend antwoord deed een zieke Thomas Acda zijn badjas uit en trok een shirt en een jasje aan. En ging vervolgens in boxershorts op de fotoplek staan. “Ik ga zo weer naar bed, dus dat scheelt weer uitkleden.”

…maakte bovenstaande portretsessie deel uit van de postercampagne van het Lezersfeest van de Rotterdamse Bibliotheek waarvoor ik dit jaar de fotografie mocht verzorgen. Vijf schrijvers/muzikanten(o.a. Thomas Acda, Lucky Fonz en Ronald Giphart) mocht ik thuis op de foto zetten. Een hele leuke opdracht en ook geweldig om daarna de posters overal door Rotterdam te zien.biebposter1 Daarnaast verzorgde ik de fotografie op het Lezersfeest en voor de speciale editie van de Metro.

In 2016 ga ik me voor het eerste wagen aan een lijstje goede voornemens/ambities:

…want dat fotoboek moet er nu echt komen. Ik neem me voor om met ontwerpers, fotografen te sparren over het de vorm en uitvoering van het boek. En over de financiering ervan. Spijkers met koppen moeten er worden geslagen. Als iemand ideeën heeft of zijn eigen ervaringen met het maken van een boek wil delen, dan ga kom ik graag op de koffie.

…wil ik me verder bekwamen in andere genres van fotografie, zoals urbex, model en reportage. Urbex: ik ben altijd gefascineerd geweest door het rauwe, het vervallene, oude grandeur, vergane glorie, geschiedenis…misschien is het omdat ik ben opgegroeid in een stad die een toonbeeld is geworden van vernieuwingen, van hoogstandjes in de architectuur. Met een historisch stadshart dat alleen nog in films, en foto’s te zien is. Misschien kijk ik ook te veel naar American Pickers en word ik ook een dagje ouder. Dat maakt de hang naar vroeger alleen maar groter. Achtergrondreportage: Het verhaal met Pierre Wind smaakte naar meer. Pure fotografische reportages of met tekst. Meer journalistiek, meer dan alleen drie nummers vastleggen, ook candidmomenten of een langere tijd een artiest volgen. Het grotere verhaal in beeld brengen. In de muziek, maar ook daarbuiten. Model/portretfotografie: Ik ben niet van de gladde studioportretten, portretten moeten rauwheid uitstralen. Dat doe ik al bij muzikanten, maar dat wil ik ook bij ‘niet-celebrities’. Trefwoorden: Rauw, Rafelig, Rock ‘n’ Roll, Mysterieus, Theater, Burlesque, Boudoir, Donker, Vintage, Circus Old Style, American Horror Story, Twin Peaks, Blue Velvet.

…wil ik sowieso meer samenwerken met muzikanten en kunstenaars aan projecten. In welke vorm, dat zal 2016 moeten uitwijzen… Ik heb er in elk geval zin in!

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our FeedVisit Us On Linkedin