FRET Cover November

Het is zover! Na eerdere covers voor o.a. R’Uit Magazine, NL10 en Live-XS, nu eindelijk een voorpagina van de FRET met een van mijn foto’s! En nog wel met een foto van The Riplets. De Rotterdamse all-girl formatie die ik in hun prille begin heb gefotografeerd. In 2000, als viertal nog op het Heel Erg Punk Festival. Natuurlijk destijds ook voor de FRET…

Hieronder een fototje en een artikel uit die tijd:

THE RIPLETS
“We lijken meer op Green Day dan op Madonna”

[tekst en foto door Dimitri Hakke]
Niet alleen bewezen de afgelopen drie edities van het Rotterdamse Heel Erg Punk Festival, dat de Maasstad punkstad nummer één is, maar evenzeer dat het genre toch vooral een mannenzaak is. Gelukkig zijn daar The Riplets: drie jonge kick-ass meiden, die verscholen gaan achter een lieflijk imago.

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Nee, Valeska (drums), Allison (gitaar) en Janneke (zang/gitaar) zijn niet de Nederlandse Donna’s. “Het is erg gemakkelijk om die vergelijking te maken”, verzucht Janneke. “Meiden die Punkrock spelen, dan kom je al snel bij hen terecht. ” “Meisjes worden altijd met meisjes vergeleken. Ongeacht of de muziek hetzelfde is”, vult Valeska aan. “Het is soms ook moeilijk uit te leggen”, weet Allison, “Ik heb wel eens gezegd dat we op Green Day lijken, omdat het de enige punkband is die zij kennen. Maar ja, we lijken meer op Green Day dan op Madonna.”
Niet de Ramones, Green Day, L7, of de Donna’s vormden in de zomer van 1999 de inspiratie tot het vormen van een bandje, maar lokale helden als Room 101,Wiseguy en New Friend. Allen afkomstig uit Lekkerkerk en omstreken. Iedereen kende iemand die in een bandje speelde of met muziek bezig was. Een optreden van The Riplets is een ervaring op zich, vanwege de nodige verkleedpartijen. De ene keer speelt het drietal (tot mei 2000 als kwartet) in stoere leren jacks, dan weer staan tientallen teddyberen op het podium of lopen ze in Hawaïshirts. “De meeste bezoekers vinden het leuk, maar ik hoor wel eens reacties als: ‘ jullie zijn toch geen carnavalsband!’ Of ze vinden het niet stoer genoeg”, aldus Janneke. “Waarom kan je niet lief en ruig tegelijk zijn?”, vraagt Allison. “Het is juist leuk zo’n tegenstelling.” Over een ding zijn The Riplets het roerend eens: niets is zo saai als een band die tijdens een tour elke avond dezelfde nummers speelt, er steeds hetzelfde uitziet en bovendien nog eens dezelfde grappen maakt. “Als wij op tournee gaan, nemen wij heel onze kledingkast mee. Dan is de bus al vol. Laat die gitaren maar zitten!”, lacht het drietal.

Zoals het een echte D.I.Y-band betaamt, komt er binnenkort een heus singletje op de markt. Vijfhonderd exemplaren op roze vinyl, uitgebracht in eigen beheer. “Met eigen nummers, eigen hoesontwerp. We gaan zelf de posters vouwen en de presentatie regelen”, somt Janneke op. En misschien vindt de presentatie wel plaats op de avond dat een Amerikaanse meidenband Nighttown verblijdt met een bezoek. Eén keer raden hoe ze heten…

Geef een reactie

Visit Us On FacebookVisit Us On TwitterCheck Our FeedVisit Us On Linkedin